Pieter-Bosma-dirigent-Wilhelmina

“‘Once upon a time’….was ik trompettist bij het Groninger studentenorkest Mira. Een hecht, muzikaal orkest met een bevlogen dirigent, Gerard Wiarda. In die tijd werd er bij mij een muzikaal zaadje geplant… Het fascineerde me, wat de man op de bok aan het doen was. Tijdens de repetities volgde ik – met de partituur op schoot – nauwgezet de muzikale interpretatie van Gerard. Maar bovenal had ik het gevoel dat ik deel uitmaakte van iets heel bijzonders: Mira! Toen Gerard er op een avond om half acht nog niet was, werd ik op de bok geduwd en deed mijn eerste dirigeerervaring op met het prachtige Andante con moto uit de Negende Symfonie van Schubert. Er was voor mij geen weg meer terug!”

Sinds het juniseizoen 2016 is Pieter Bosma (Groningen, 1981) dirigent van Groninger Studentenorkest Mira.

Pieter studeerde psychologie aan de RuG en directie aan het Artez Conservatorium bij hoofdvakdocent Alex Schillings. Ook volgde hij de minor koordirectie. In 2010 werd hij genomineerd voor de Artez Vriendenprijs. Hij heeft meerdere keren deelgenomen aan LEAD. Vanuit deze academie kreeg hij, naast orkest- en koordirectielessen, coaching van Chris Fictoor, die nog steeds een belangrijke mentor voor hem is.

Op dit moment ontwikkelt Pieter zich verder door lessen orkest- en operadirectie te volgen bij Antony Hermus. Recentelijk heeft Pieter deelgenomen aan een masterclass operadirectie bij Antony Hermus en het Nationaal Jeugd Orkest, in samenwerking met de Nationale Opera Academie, in De Doelen te Rotterdam. Kort daarop heeft hij een weeklange masterclass orkestdirectie gevolgd in Berlijn, bij Lior Shambadal en de Berlin Sinfonietta.

Hij is als dirigent verbonden aan ‘Opera op het Hogeland’, waarmee hij in september 2017 ‘La Bohème’ van Puccini zal uitvoeren met een semiprofessioneel gezelschap en regisseur Sybrand van der Werf (tevens oud-Miraan!).

Momenteel is Pieter dirigent van twee fanfareorkesten. Met Wilhelmina uit Easterein (Fr) boekte hij vele successen: onder meer werd hij in 2015 en 2016 kampioen op de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (2e divisie), en in 2013 2e op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Het orkest wordt geroemd om zijn ‘symfonische fanfareklank’.

Hiernaast is Pieter dirigent van gemengd kamerkoor ‘Tutti Cantano’ te Zuidwolde.

Pieter dirigeerde verschillende dubbelhout kwintetten als gastdirigent en artistiek leider. Op dit moment is hij vaste dirigent van het Northern Horn Ensemble, een semiprofessioneel, twaalfkoppig hoornensemble. Verder wordt hij regelmatig gevraagd als gastdirigent bij vele orkesten en ensembles.