Dirigent

Rob-Kaptein.jpg

Rob Kaptein

Rob Kaptein is in 2014 afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium. Hij studeerde Koordirectie bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt, en volgde Orkestdirectie bij Kenneth Montgomery, Lucas Vis en Alex Schillings.

Rob heeft er altijd van gedroomd dirigent te worden. Hij begon zijn droom te verwezenlijken toen hij 17 was: Mozart’s Requiem en delen uit diens opera Cosí fan tutte met leden van het NoordHollands JeugdOrkest. Sindsdien heeft hij met veel plezier en succes veel koren, orkesten en ensembles gedirigeerd. Met Delfts kamerkoor Delft Blue trad hij op in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor.

Ook het Apeldoorns Jeugdorkest, het Nederlands Studentenorkest, het Zuid-Hollands SymfonieOrkest en Arnhem Sinfonietta hebben kennis mogen maken met zijn talent en tomeloze energie.

Ondernemend en veelzijdig als hij is, heeft Kaptein al een bijzondere staat van dienst. Al vóór zijn opleiding directie dirigeerde Rob de Johannes Passion, delen uit de Mattheus Passion (J.S. Bach) en de Vierde Symfonie van Beethoven. Daarnaast heeft Kaptein uitgevoerd: Requiem (Fauré), Mis in G (Schubert), Gloria (Vivaldi), Messiah en The Ways of Zion do Mourn (Händel), Requiem (Mozart) en Carmina Burana (Orff), Dumbarton Oaks (Strawinski), Saint Nicolas Cantata en Simple Symphony (Britten), Eerste Symfonie en Vijfde Symfonie (Beethoven), Missa in angustiis en Die Schöpfung (Haydn) en vele werken voor koor a cappella.

Zijn afstudeerwerk in februari 2014 was een totaalervaring rondom het oratorium “A Child of Our Time” van Michael Tippett (1905 – 1998): een tijdloze boodschap over oorlog, vrijheid, onderdrukking en onze verantwoordelijkheid als individu daarin.

Met veel plezier werkt Rob met het Groninger Studentenorkest Mira. “Een studentenorkest wisselt elk jaar van bezetting, door nieuwe studenten, afgestudeerden, uitwisselingsstudenten et cetera. Het is de kunst om in korte tijd een hechte groep te smeden die samen muziek maakt waar de vonken vanaf spatten. Mira heeft de potentie om dit uitdagende programma, vol heftige emoties, harmonie en natuurgeluiden overtuigend uit te voeren. Ik verheug me er op! ,” aldus Kaptein.

DSCF2294.JPG