Over MIRA

Groninger Studentenorkest MIRA is in 1964 begonnen als muzikale tak van de voormalige studentenvereniging Vera. Het oorspronkelijke kamerorkest is in 1969 als zelfstandige vereniging verder gegaan en in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig symfonieorkest. Het orkest bestaat uit enthousiaste studenten met een passie voor muziek. Naast hun studie aan de aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en het Prins Claus Conservatorium repeteren zij iedere week op donderdagavond.

MIRA geeft twee keer per jaar een concert in De Oosterpoort in Groningen. Daarnaast zijn er enkele concerten elders in het noorden. Het programma bestaat doorgaans uit een ouverture, een solowerk dat uitgevoerd wordt met een talentvolle jonge solist, en een symfonie. Het repertoire is voornamelijk laat-romantisch, maar ook hoog-romantische en twintigste-eeuwse muziek wordt regelmatig uitgevoerd. De laatste jaren heeft MIRA o.a. werken van Mozart, Barber, Beethoven, Dvorak, Strauss, Brahms, Sjostakovitsj en Berlioz ten gehore gebracht.

Lees meer over Rob Kaptein

Leer ons bestuur kennen

Leer over MIRA mobiel

In de beginjaren stonden er steeds wisselende dirigenten voor het orkest. Gerard Wiarda, nu eredirigent, leidde MIRA van 1974 tot 2004. Van 2005 tot december 2009  stond MIRA onder Arnaud Oosterbaan en van september 2010 tot december 2013 onder Peter Stam.

Elke twee jaar wordt er een reis naar het buitenland georganiseerd. Soms was dit in het kader van een uitwisseling met een ander orkest. Zo was in juni 2006 het Orkest van de Universiteit van Bern te gast bij MIRA in Groningen. In november 2006 is MIRA op tournee geweest naar Zwitserland waar concerten gegeven zijn in Mariastein, Zürich en natuurlijk in Bern. In maart 2008 heeft MIRA het zonnige Spaanse Murcia opgezocht, waar het orkest succesvol gespeeld heeft op een internationaal festival voor jeugd- en studentenorkesten. In februari 2010 heeft MIRA twee bijzondere concerten gegeven in prachtige concertzalen in Stockholm en Uppsala in Zweden. In september 2011 gaven we een aantal concerten in Slovenië en Italië.

Naast de reguliere concerten wordt het orkest, of een deel daarvan, vaak ingehuurd voor de begeleiding van koren of andere muzikale projecten. Ook binnen het orkest zijn allerlei ensembles die voor eigen gelegenheid of als bijverdienste kamermuziek spelen.

Bij speciale gelegenheden van de Universiteit, zoals de uitreiking van de eredoctoraten, werkt MIRA samen met het orkest van Bragi en het Studentenkoor Gica. Tijdens het RuG lustrum in 2009 hebben deze drie verenigingen samen de Carmina Burana van Carl Orff uitgevoerd tijdens het galaconcert van de universiteit.

Na het vertrek van dirigent Peter Stam werkt MIRA met tijdelijke dirigenten. In het juniseizoen van 2014 stond MIRA onder leiding van de internationaal onderscheidde Frans-Aert Burghgraef. Met hem ging MIRA op tournee naar Keulen en Bonn. In het decemberseizoen stond MIRA  onder leiding van Sander Teepen. Het decemberconcert in De Oosterpoort, in samenwerking met de befaamde Nederlandse pianist Daniël Wayenberg was een groots succes. In juni 2015 stond MIRA weer onder leiding van Frans-Aert Burghgraef. Tijdens die concerten werd gesoleerd door aanstormend talent Eva van Haaften. Ook ging MIRA op tournee naar het Franse Belfort.

DSCF2339_edited.jpg